Şubat 22, 2006

Nigella (Çörek otu)

Kategori: Nakış

Fotoğrafını gördüğünüz kendi yaptığım bir şase. Doğada mavi çiçek açan nadir bitki vardır.Bloğa koyarken düşündüm niye çiçeklerini mavi yaptım acaba diye.Sanıyorum çörek otuna benzettiğim için böyle çalışmışım.Siz de benzettinizmi? Çamaşır ipeği ile nakış tekniklerini kullanarak işledim ve kapitone yaparak, etrafını hazır dantel ile süsledim. Adı Nigella olunca yeri gelmişken aşağıdaki kısa açıklamayı da eklemek istedim. Meğerse bu çörek otu ne dertlere dermanmış. Aslında börek, çörek falan yaparken susam ve çörek otu kullanıyorum ama yoğun değil tabi. Bundan sonra aklımdan çıkmayacak galiba.

Çörekotu: ( (Çöreotu / Siyah susam / Sevkerak / Nigella / Schwarz-küemmel / Nigelle / Black cumin) Haziran-temmuz aylari arasinda yesille karisik açik mâvi renkli çiçekler açan, 20-40 cm boyunda bir senelik, otsu bir bitki. Yol kenarlari ve bilhassa ekin tarlalari içinde bulunur. Gövde dik ve kisa tüylüdür. Yapraklarin alttakileri sapli, üsttekileri sapsizdir. Çiçekler uzun sapli ve tek tektir. Taç yapraklari iki loplu ve bal özü bezleri tasiyan 8 tâne küçük parça hâlindedir. Meyveleri çok tohumlu olup, tohumlar siyah renkli ve oval sekillidir. Güney Avrupa, Balkan memleketleri, Kuzey Afrika, Türkiye ve Hindistan’da yetistirilmektedir. Sam çörekotu (Nigella damascena): Yapraklari parçalidir. Çiçekleri tek ve üst yapraklar tarafindan örtülmüs durumdadir. Parlak mâvi çiçeklidir. Kir çörek otu (Nigella arvensis): 10-30 cm yüksekliginde mâvi çiçeklidir. Yapraklari sivri parçalidir. Tohumlari kurt düsürücü olarak da kullanilir. Türkiye’de yetistigi yerler: Trakya ve Anadolu. Kullanildigi yerler: Bitkinin kullanilan kisimlari tohumlaridir. Tohumlari tamâmen olgunlastiktan sonra toplanir ve güneste kurutulur. Çörekotu tohumlarinda uçucu ve sabit yag, tanen, sekerler, glikozit bünyeli bir saponin ve alkaloitler bulunmustur. Tohumlari gaz söktürücü, uyarici ve idrar söktürücü olarak kullanilmaktadir. Güzel kokusu sebebiyle müshil ilâçlarinin içine ilâve edilen iyi bir lezzet ve koku degistiricidir.

Şubat 09, 2006

Yekta

Kategori: Nakış Bir zamanlar her gördüğüm örneği yapmak gibi isteğim vardı. Yukarıda gördüğünüz yastık o zamanların eseri. Karnıyarık yastık diyorlardı. Tek kişilik, kaneviçe ve ara danteli uygulayarak yaptım. Dantel yastığın üst yüzüne konuluyor.Kullandın mı diye sorarsanız maalesef hayır diyeceğim. Zamanla dünya görüşüm, zevklerim, tarzım çok farklı yerlere geldi ve bu tür bir yastığı kullanmam mümkün olmadı, bu nedenle tekbaşına kaldı sandıkta.Adı da böylece tek ve yalnız, eşsiz, benzersiz anlamına gelen YEKTA oldu. Paylaşmak istedim.

Şubat 01, 2006

Leman

Kategori: Nakış Yukarıda gördüğünüz mekik oyaları benim iğne oyasından sonra en çok sevdiğim oyalar. Eskiden birçok kişinin yapabildiği mekik işi günümüzde zahmetli olduğu için sanırım tercih edilmiyor. Bu oyalar yıllarca eskimeden kullanılabiliyor. Aslında sadece yemeni ve örtülerde değil, oda takımları,peçeteler, masa ve sehpa örtülerinin kenarlarına da uygulanabilir ve farklı, estetik bir görüntü elde edilebilir. Annem nakış işlemeli bir şömentabl kenarına yapmıştı ve çok hoş durdu.Yukarıdaki yemeniler yakınım olan Leman'ın olduğundan ayrı bir isim vermedim ve bunun için de parlama, parıltı anlamına gelen Leman adını yakıştırdım. Böyle zarif ve hoş oyalara başka hangi ad yakışabilirki arkadaşlar.